Treceți la conținutul principal

"Bryan Ruiz" va evolua cu "răbdare" la Festivalul Internațional de Carte și de Literatură “Lumea Cărții” de la Praga, în perioada 14 – 17 mai 2015

  • Adela Greceanu, Răzvan Petrescu, Ciprian Măceșaru, M. Duțescu, Ștefan Ivas, Alexandru Matei sunt invitații Ministerului Culturii, iar Nicolae Rusu și Aida Boldeanu, ai Institutului Cultural Român
  • Poezia va avea un rol special în cadrul manifestărilor literare la standul național

Ministerul Culturii organizează, în perioada 14 – 17 mai 2015, standul național la Târgul Internațional de Carte “Lumea Cărții” de la Praga, unul din cele mai importante evenimente culturale de acest gen din estul Europei.
Participarea continuă a Ministerului Culturii la acest târg internațional de carte a fost încununată în anul 2012 cu statutul de țară invitată de onoare.
Toate evenimentele se vor desfășura la standul național din cadrul Palatului Expozițional din Praga, locul de desfășurare al Târgului.  Invitat de onoare la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte și de Literatură de la Praga este Egiptul. Temele principale ale manifestării culturale sunt Fotograful și cartea, Cărțile campioane mondiale pentru tânărul public cititor, Diaspora literară și cehii din lume.

Invitații Ministerului Culturii vor susţine prezentări de carte și lecturi: Ciprian Măceșaru cu proaspătul său volum de poezii, Numele meu este Bryan Ruiz (Next Page, 2015), dar și din volumul de eseistică scris împreună cu Dan C. Mihăilescu, Despre nerăbdarea de a fi răbdător (Humanitas, 2014), Adela Greceanu, din Şi cuvintele sunt o provincie (Cartea Românească, 2014), Ștefan Ivas, din Mila schimbă gustul cărnii (Casa de Editură Max Blecher, 2014), M. Duțescu, din Uranus Park (Polirom, 2014). Invitații Institutului Cultural Român sunt Nicolae Rusu, care va citi din volumul său de proză Șoboloaniada și Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii.
Alexandru Matei (critic literar) va fi moderator la evenimentele organizate de către Ministerul Culturii.
Programul complet al evenimentelor românești din cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Praga, ediţia 2015, este următorul:

Joi, 14 mai
De la ora 17:00, lectură de proză  şi prezentare de carte: Nicolae Rusu, Şobolaniada, şi lectură de poezie şi prezentare de carte Ciprian Măceșaru, Numele meu este Bryan Ruiz – translaţie şi moderare: Jiří Našinec, Kryštof Míka și Alexandru Matei, eveniment organizat împreună cu ICR Praga.
De la ora 18:00, vor avea loc două lecturi: Lidia Našincová, din Jáchym Topol şi Roman Ráž, în traducere cehă, şi Aida Boldeanu, poezie, De dragul scaunelor roşii – în cadrul temei "Diaspora literară", eveniment organizat de ICR Praga.

Vineri, 15 mai
De la ora 16:00, lectură de proză şi prezentare de carte: M. Duțescu, Uranus Park –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.
De la ora 17:00, lectură şi prezentare de carte: Ciprian Măceșaru, Despre nerăbdarea de a fi răbdător – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Sâmbătă, 16 mai
De la ora 13:00, dezbatere literară cu autorii invitaţi ai Ministerului Culturii și cei ai Institutului Cultural Român – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.
De la ora 14.00, lectură de poezie şi prezentare de carte: Adela Greceanu, Şi cuvintele sunt o provincie – translaţie şi moderare: Libuše Valentová și Alexandru Matei.

Duminică, 17 mai
De la ora 13:00, lectură proză şi prezentare de carte: Răzvan Petrescu, Rubato –translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei;
De la ora 14.00, lectură de poezie și prezentare de carte Ștefan Ivas, Mila schimbă gustul cărnii – translaţie şi moderare: Jitka Lukešová și Alexandru Matei.

Ministerul Culturii mulțumește Institutului Cultural Român Praga pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment cultural.

Editurile care au contribuit cu cărți la expoziția de la standul național sunt: Editura Academiei Române, Adenium, Asers, Grupul Editorial Art, Asers, Cartea Copiilor, Casa de Editură Max Blecher, Casa de Pariuri Literare, Cartea Românească, Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Editura Muzeelor Literare, Didactica, Gama, Hasefer, Humanitas, Humanitas Fiction, Institutul Cultural Român, Litera, Editura Militară, Editura Muzeelor Literare, Nemira, Paideia, Polirom, Tracus Arte, Univers, Universitatea din Bucureşti, Vivaldi, Vremea. De asemenea, standul național va găzdui o expoziție de design de carte – „Cele mai frumoase cărți din România, 2014”.
Sponsori: Rom Autentic, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești.
Parteneri media: Semne Bune, Literatura de Azi, Bookaholic, Filme Cărți, Agenția de Carte, România Literară, Observator Cultural.
Vă invităm să consultați pagina de Facebook a Ministerului Culturii pentru informații actualizate și fotografii din timpul evenimentelor Târgului Internațional de Carte de la Praga.

 

Postări populare de pe acest blog

Brauner - Autoportret cu ochiul scos

Premoniţie sau coincidenţă? Influenţat rând pe rând de Cézanne, de expresionism şi de constructiviştii Maxy şi Iancu, Victor Brauner avea să ajungă în final la stilul suprarealist care l-a consacrat. În ciuda faptului că artistul se foloseşte de elemente din mitologiile egipteană şi aztecă, din Cabala, din numerologie, din ocultism..., picturile sale sunt în primul rând rezultatul unor sondări în inconştient, unor eliberări creatoare necontrolate, sunt pure viziuni. De aici şi ambiguitatea lucrărilor. Există la Brauner un ezoterism ludic, liber, o lume în care personajele-totem par a se fi trezit metamorfozate, precum sărmanul Gregor Samsa, în creaturi bizare. "Fiecare tablou pe care-l fac este proiectat din cele mai adânci izvoare ale neliniştii mele...", scria Brauner într-unul dintre carnetele sale. O astfel de viziune de coşmar se pare că a avut artistul pictând “Autoportret cu ochiul scos” (1931). Peste câţiva ani, în 1938, el chiar îşi pierde un ochi. Înce

Grădina desfătărilor

Libertinaj, misticism, grotesc, ezoterism, burlesc, folclor fl a mand, toate la un loc, iată cât de bizară şi de complexă este opera lui Bosch. Înţelegerea picturii maestrului flamand devine, în aceste condiţii, extrem de dificilă. Variile interpretări existente se bazează, din păcate, şi pe multe speculaţii. Despre lucrările lui Bosch putem spune că au un fond religios, escatologic de multe ori, la care se adaugă (şi aici totul deraiază din convenţional) extrem de complicate simboluri şi elemente fantastice. Paul Philippot, în Pictura flamandă şi renaşterea italiană , aminteşte, cu privire la conţinutul artei lui Bosch, despre un “regres al omului dincolo de conştiinţă”, căruia “îi corespunde [...] animaţia întregii naturi, în care animale, plante şi lucruri participă, prin metamorfoze alarmante, la o viziune demoniacă universală”. Tripticul Grădinii desfătărilor (1504) este, probabil, cea mai discutat ă dintre operele lui Bosch. Panoul din stânga prezintă Paradisul, cel din dreap

Dan C. Mihăilescu, la ProTV, despre „Străzi interioare” (și nu numai)

Dan C. Mihăilescu, „omul care aduce cartea”, a vorbit „azi” (20 decembrie), la ProTV, despre „Străzile” mele. „Ciprian Măceşaru a scos un volum de interviuri, pregăteşte altul de interviuri neconvenţionale, s-a copt în admiraţia faţă de Mircea Cărtărescu, are în plan un roman foarte bun la editura Cartea Românească, în timpul liber este baterist, de genul rock, indie etc., şi a scos un jurnal cultural de o trepidaţie, de-o jubilaţie intelectuală fără egal în lumea noastră de acum, „Focul din tâmplă”, cu revelaţii muzicale, picturale, sculpturale... Îi place George Enescu, umblă în poezia mare a lumii, în proză... Bun, deci este un om care trepidează cultural, care trăieşte faptul artistic, iar lumea în care se mişcă este, în general, foarte vie, colorată, proaspătă. Ei bine, poezia lui este tot ce poate fi mai contrariant. Este un neo-expresionism, este un decoct de negru, o poezie încercănată, plină de fisuri, de ruperi, de versuri casante, plină de gânduri negre, poduri rupte.